Скрутація

Живи у ритмі Божого Слова!

Пропонуємо Вашій увазі форму молитви під назвою скрутація, тобто молитовне читання Божого Слова. Робити скрутацію – означає „досліджувати” Слово, а в його світлі досліджувати своє серце.

Молитовне читання Святого Письма

Пам'ятаймо одну дуже важливу річ: життя християнина – це літургія, це прославлення Бога, це життя для Божої слави. Скрутація Святого Письма допомагає вчинити життя християнина такою літургією.

Щоб краще зрозуміти, про що йдеться, і для заохочення до скрутації, прочитаю вам кілька уривків з Талмуду, тобто з єврейської книги, що містить в собі коментарі до Святого Письма. Не дивуйтеся, що цитую єврейську книгу. Християнство сягає своїм корінням єврейської релігії. Наша скрутація, тобто молитовне читання Святого Письма, також має своє коріння в єврейській релігії, в релігійних звичаях вибраного народу.

Що можемо прочитати про дослідження Святого Писання в Талмуді?

  • Стіл, при якому не вимовляють слів Святого Письма (Тори), є “ідолопоклонним столом”, тобто столом, за яким поклоняються ідолам та божкам.

  • Якщо зустрінуться двоє братів у вірі, й у їхній розмові не буде жодного слова зі Святого Писання (Тори), то така розмова – ідолопоклонна, тобто світська, безвартісна, і під час її віддаємо честь божкам.

  • Для єврея не існує більшої та важливішої справи, ніж вивчення Святого Писання (Тори).

  • Досліджувати тексти Святого Писання, видобувати з них те, що можна втілювати в життя – це найбільший привілей, і, одночасно, головний обов'язок кожного віруючого єврея.

о. З.Червінський

Як проводити скрутацію Святого Писання?

Скрутація Святого Писання – це форма молитви зі Святим Письмом. Не йдеться про якесь суто розумове біблійне дослідження, а про молитовний контакт з Богом за допомогою текстів Біблії.

Тому не обов'язково прочитати і розважити всі тексти даної скрутації. Якщо якісь тексти особливим чином промовляють до тебе, вистачить, якщо зупинишся тільки на деяких з них.

  1. Скрутацію розпочинаємо з молитви про світло і допомогу Святого Духа, а також з роздумів над основним текстом, від якого починається дана скрутація.

  2. Скрутація, якщо є така можливість, може тривати близько півтори години. Якщо не розважимо всіх текстів і багато з них залишиться, можемо з ними зробити наступну скрутацію.

  3. Технічно рекомендується робити таким чином: виписати на аркуш координати і зміст віршу, вказаного на схемі скрутації (наприклад, Мт 14, 36 „І благали Його, щоб бодай доторкнутися краю одежі Його. А хто доторкався, - оздоровлений був.”) А навколо (або з боку) цієї цитати записати коротенько, що Бог сказав мені в серці, коли я читав зазначений уривок. Для кращого зрозуміння тексту можна прочитати контекст вказаного віршу.

  4. Для скрутації потрібна Єрусалимська Біблія. Біля багатьох віршів та в коментарях під текстом вона пропонує читачеві численні посилання до інших біблійних віршів, які є паралельними або теологічно зв'язаними між собою. Оскільки Єрусалимська Бібля ще не перекладена на українську мову, користуємося власне цими, вже складеними, скрутаціями, що зроблені на підставі Єрусалимської Біблії на інших мовах.

  5. Пропозиція плану перебігу скрутації Святого Писання:

  6. Молитва на початок скрутації;

  7. Читання текстів та запис думок, що стає діалогом з Богом – молитвою, під час якої також можемо просити Бога про допомогу та світло, якщо не чуємо Його, чи не розуміємо;

  8. Молитва на закінчення скрутації.

джерело: http://ua.honoratki.org

Нижче подані скрутації на кожну неділю всього літургійного року. В парафіяльних оголошеннях ви можете довідатись, яку актуально неділю переживає Церква. Заохочуємо робити цю молитву Божим Словом кожний тиждень. Отримане Слово буде давати Духа протягом тижня.

ЖИВИ У РИТМІ БОЖОГО СЛОВА!